Pro začínající chovatele

27.01.2011 19:03

Tento text je rozpracovaný a v rekonstrukci

© Tento text je napsaný dle mých zkušeností, dojmů a názorů! Prosím vás o požádání při případném kopírování, či jiném využití!

O myších

O myškách lze říci, že je to vhodný miláček pro toho, kdo má doma málo místa. Pokud se nedostanete na počet asi 20 myšiček jako já :D Myška není vhodná pro děti mladší 7 let, protože je to křehké zvířátko a u malého dítěte je ohrožení upuštění, špatného uchopení a například následého kousnutí myšky.

Myšky se dožívají zhruba 1-2 let. Z vlastních zkušeností mi nejdéle myška žila asi rok a třičtvrtě. Najdou se ale myšky, které žijí i 3 roky a také myšky, které mají například nějakou vrozenou vadu, nebo náhle onemocní a zemřou v pár měsících.

Co se týče hmotnosti, uvádí se asi 30-90g. Moje samičky vážily většinou kolem 30-40g a samečky od 50-70g.

Myš laboratorní je velmi čiperné zvířátko. Obecně platí, že v noci je aktivnější, ale asi záleží zrovna na náladě myšky =) Je důležité hodně podnětů (různé prolézačky například z kartonu, hamaky, ruličky od toaletního papíru) aby se myška nenudila a mohla rozvíjet své schopnosti. Tyto věci často měňte (i z hygienických důvodů!)

Co se týče tzv. ,,myšiny,, → to, že samečky páchnou více než samičky je pravada, pokud neporovnáváte jednoho samečka například s třemi samičkami, co bydlí spolu...Pak je pach více méně stejný. Nejedná se ani toli o zápach. Pokud máte jednu - pět myšek, není to nic nesnesitelného. Při velkém počtu myšek je obzvláště důležité časté vyklízení (já například svých 18 myšek musím většinou vyklízet denně)

Jednu nebo více?

Pokud zvažujete samičku, je určitě lepší koupit si dvě. Lepší je kupovat myšky, které se již znají. Záleží na povaze myšce, pokud by se snesla s nějakou, kterou nezná (já takových myšek moc nemám, takže samičky většinou chovám po dvou-3) Znám ale chovatelky, které mají prostě jednu velkou skupinu samiček. Co se týče samečků, ti chovejte pouze jednotlivě! Nemá cenu zkoušet, jestli se náhodou třeba nebudou mít rádi. Mladšího, slabšího samečka to bude akorát stresovat z utiskování silnějšího. Budou spolu bojovat a to může vést i k usmrcení jednoho samečka (popř. i obou při vážných zraněních) Pokud si pořídite jednu myšku (ať samečka nebo samičku), snažte se jí, ale věnovat a alespoň trochu jí nahradit myšího kamaráda a poskytnout ji hodně ,,hraček,,

Samičku nebo samečka?

Jak již bylo řečeno, sameček musí být sám, samička se může chovat ve skupině. Nedá se ani říci, jestli je mazlivější a lépe ochočitelná samička nebo sameček. Záleží čistě na jedinci a jeho povaze. Co se týče tzv. ,,myšiny,, → to, že samečky páchnou více než samičky je pravada, pokud neporovnáváte jednoho samečka například s třemi samičkami, co bydlí spolu...Pak je pach více méně stejný. Nejedná se ani toli o zápach. Pokud máte jednu - pět myšek, není to nic nesnesitelného. Při velkém počtu myšek je obzvláště důležité časté vyklízení (já například svých 18 myšek musím většinou vyklízet denně)

Příbytek

Otázka zda klec, či akvárko je stále aktuální. Co je lepší, vám však nikdo nezaručí. Vždy narazíte na někoho, kdo preferuje to a jiný tohle. Myslím si, že nejvhodnějším řešením jsou plastové boxi y a přepravky. Jsou dobře větrané (na vlastnoručně vyráběné boxy pozor, aby nebyly příliš vysoké a nezapařovaly se) V plastových boxech je důležité dát myšce hodně šancí k prolézání. V kleci je možnost šplhání, ovšem pozor na vzdálenost mřížek (nesmí být větší než 0,7 mm) Klec nesmí stát v průvanu. Pokud chcete myčky chovat v akráriu, musíte vymyslet vhodné víko s větráním, protože myšky vymyslí opravdu cokoliv, aby se mohly podívat mimo příbytek. Víko se nechá vyrobit například z dřevěného rámu, na které natáhnete husté pletivo. Co se týče možnosti útěku myšku opravdu nepodceňujte. Z vlastní skušenosti vím, že probudit se v noci s tím že po vás běhá myš a nebo běhat po bytě a hledat tři myši, které se vydaly na výlet, neni nic moc =D

Úkryt

Já osobně svým myškám dávám roličky od toaletního papíru, nebo různé krabičky. Plastovém domečku se mohou zapařit, znečistit močí a myška může onemocnět. Dřevěný domeček zase rychle nasákne ,,myší,, pach, kterého domeček nezbavíte. A i plastové i dřevéné domečky myšky ohlodávají a je nebezpečí vnitřího zranění úštěpkem nebo třískou. Rozkousání kartonu nebezpečné není.

Co dát myšce na hnízdo?

Myška potřebuje hnízdečko, i když nemá mladé, nebo je to kluk. Každá myška se ráda zahrabe. Jako materiál na hnízdečko použijte seno, trávu, papírové kapesníčy, látku, toaletní papír atd. Materiál rozházejte po celém příbytku. Myška se zabaví tím, že si vše natahá do místa, kde je jí nejlíp. Myška tak rozvíjí svou fantazii.

Potrava

Základ stravy myšky je zrní. Vhodné jsou míchané směsi, které lze koupit. Kupujte ale ty, ve kterých nejsou slunečnicová semínka a nebo je jich tam jen malé množství (jsou velmi tučná). V létě můžete dát myšce taky trochu trávy (ne z okraje silnice, nebo z parku, kde se venčí psi). Myšce podávejte zeleninu (mrkev, zelí, salát, rajče, salátovou okurku…), ovoce (jablka, hroznové víno, kousek jahody, hrušky…), oříšky (né solené, pozor burské oříšky jsou hodně tučné, dávejte je myšce jen občas, jako pamlsek). Myškám dávám pravidelně trochu sena, pletou si z něj hnízdečko.

Mláďata

Pokud dáte samečka k samičce, nakryje jí (pokud je v říji). Pokud myška myšáka odmítne (což se někdy neobejde ani bez malého kousnutí), nezoufejte a pokud se neperou do krve, nechte je spolu. Až přijde samička do říje, nechá se nakrýt. Krytí trvá několik sekund, opakuje se však několikrát.
Myška je březí 20-21 dní. Březost poznáte po asi v 10-15 dnech po nakrytí. Většinou samičkám naroste bříško dolů a kolem 15 dne březosti začne růst do stran. Myška má pak tvar jako hruška. Stavba tělíčka březí myšky vypadá asi takto: Hlavička, kousek tělíčka, po obou stranách dva ,,výklenky,, a zadeček většinou splyne s bříškem. Myšku v době březosti berte do ruky velmi opatrně a před porodem ji nechte spíše v klidu.
Myšátka se rodí holá, slepá a je jich většinou 2-10 (někdy ale i více). Samičky se dají krásně poznat kolem 10dne života. Už mají srst a jsou nádherně vidět struky. Odstavují se po pěti týdnech života. Po odstavení, myšky také rozdělte podle pohlaví. Samičky mohou zůstat všechny společky i s matkou. Kluky rozdělte po jednom. PS: Nelekejte se, pokud myška ,,bezdůvodně,, nějaká mláďata sežere. Velmi dobře ví, co dělá. Například pozná, že je mládě nemocné a nebo to, že by se o všechna nezvládla postarat. To se někdy prostě stává.